shadow

От Добринище до хижа Демяница

Добринище – х.Безбог – вр.Дженгал – Попово езеро – Валявишки езера- х.Демяница

Времетраене: 6ч.

Кратко описание:

Изходен пункт е х.Гоце Делчев или долната станция на лифта за Безбог. До там може да се стигне от село Добринище по асфалтиран път. Тъй като няма редовен транспорт от селото може да се хване такси. Лифтът работи от 9:00ч. сутринта да 16:00ч. следобяд, но е добре да се провери предварително дали всичко е наред.

Стигайки на  х.Безбог може да се поеме на горе по пътечка, която на пръв поглед изглежда доста стръмна, но в действителност по нея се стига за около половин час до безбожкия предел. Може да се насладите на Безбожкото езеро, гранитните пирамиди Орловец, Безименния и Самодивски връх (Дженгал). След това първо изкачване се продължава по широка пътека, която плавно слиза в долината в южна посока.

На час ходене от лифта се излиза на важен разклон – напред продължава пътеката за Поповото езеро и х.Пирин , а надясно е пътят за х.Демяница . Отиването  до езерото и връщането до разклона отнема около 40 минути. Гледката там е невероятна, а обръщайки се назад, на север, се вижда връх Безбог и  при повече късмет – Рила .

По пътя за х.Демяница се продължава на запад по пътека от камъни, която накрая се изкачва стръмно до Дженгалската порта. Превалът разделя Самодивския връх от Полежан. С това изкачването свършва (2 часа от лифта). Тук се виждат Валявишките езера. Слизането към Валявишки езера трябва да става внимателно, за да не се подхлъзнете по камъните. От езерата надолу е по-лесно, стигате до долината на Демянишка река и пътя на виното. По него до х.Демяница се слиза за около час без особени трудности.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.