Хижи в Средна гора

хижа Свежен

Дял: Същинска Средна гора

Надморска височина: 1050м

Хижа СВЕЖЕН

Сгушена в сърцето на Сърнена Средна гора, в местността Чатал дърво, на 1050 м надморска височина, се намира хижа СВЕЖЕН. Само на 48 км от Пловдив, на 160 от София и на 32 км от Карлово, тръгвайки от китното селце Свежен (Аджар) ще се потопите в един неподправен свят на тишина, горски уют, спиращи дъха гледки и много възможности за почивка и нови преживявания.

Настаняване и предлагани услуги:
Масивната триетажна сграда е с капацитет общо 36 места за настаняване, разпределени в стаи с 2, 3 и повече легла, като част от тях са със самостоятелни санитарни възли или с етажни нови санитарни възли и бани. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление, и предоставя на туристите следните условия за настаняване и почивка:
 11 стаи за настаняване с централно парно и санитарни възли
 Зала за развлечения с детски кът, тенис на маса, паркинг
 Ресторант с камина за 25 места, музикална уредба, сателитна телевизия (по предварителна заявка в ресторанта се приготвят и допълнителни ястия)
 Голяма панорамна тераса на втория етаж с гледка към цяла Южна България
 Организиране на ATV турове, пешеходни излети до близки и интересни обекти, пикник сред природата, конна езда, велотуризъм и др. според сезона
 Организиране на тийм билдинг мероприятия, семейни тържества и много други инициативи на закрито и на открито в района и околността на хижата


Изходни пунктове:
1. От село Свежен (общ. Брезово, обл. Пловдив) - 1.30 ч. пеша по маркирана пътека. Пътят до хижата от село Свежен е утъпкан планински път, по който през лятото може да се стигне и с високопроходим автомобил или евентуално лек автомобил. През зимата и в дъждовно есенно и пролетно време е желателно да пътувате с високопроходим автомобил. Персоналът на хижата предлага срещу допълнително заплащане услугата да ви закара и върне от и до село Свежен с подхощите за целта автомобили.
2. От град Калофер (гара Калофер) - 5 часа пеша по маркирана пътека.
3. От селата Розовец, Александрово и хижите Братан и Каваклийка (хижа Братан – 3 часа пеша, хижа Каваклийка – 6 часа пеша)

Забележителности в околността:
 Село Свежен – древно селище с многовековна история и удивително красива природа, църквата „Св. Апостоли Петър и Павел”, къщата-музей на полк. Владимир Серафимов, в селото - магазин, кафене, поща, кметство (няма добър обхват на мобилните оператори)
 Гробът на Хаджи Димитър на връх Кадрафил – на около 3 км от селото
 Язовир Свежен – в края на селото и на около 1 час път пеша от хижа Свежен
 Манастира – на около 1 час път от селото


За повече информация и резервации се обадете на телефон 0885 110 824  12 от 22